Írta: BourBon 2011.09.12. 19:30

Merre menjünk?

Elevenítsük fel egy kicsit ezt a témát! Ez egy régebbi cikk, de talán van, aki még nem olvasta. Ha valakinek esetleg van javaslata az útvonalunkkal kapcsolatban, azt még mindig nagyon szívesen fogadjuk!

Az eredeti elképzelés az, hogy körbetekerjük Európát. Ezzel nem is lenne gond, csak Európa egyrészt nagy :), másrészt vannak olyan részei, ahol igen hideg tud lenni. Ilyen pl. az általunk felkeresni kívánt Nordkapp, azaz a legészakibb csücske szeretett kontinensünknek. Ott jelen pillanatban 11 fok van, amiből azt a következtetést sikerült levonnom, hogy mondjuk ősszel nem biztos, hogy arra szeretnék kerekezni. De ugyanilyen megállapításokra jutottam a tavasszal és a téllel kapcsolatban is.

Az aktuális útitervünk szerint október végén, november elején érkeznénk meg utunk legészakibb pontjára, ahol akkor már valószínűleg jegesmedvék partiznak és fókazsírral kenegetik a lábukat a helyiek. Ezen felül a világnak azon a részén, központi égitestünk a Nap, ősztől tavaszig szeret nagyon keveset az égnek azon a pontján tartózkodni, ahonnan megvilágíthatná a norvég fjordok halban, bálnákban és halászokban gazdag vizeit. Kvázi viszonylag sokat van tök sötét. Mi meg egyrészt nem szeretjük a sötétet, másrészt, nem azért tekerünk több ezer kilométert, hogy a norvég éjszakai égboltot tanulmányozzuk. Amikor kifejtettem Anitának az érkezési időpontunkban elképzelhető időjárási helyzetet, a következő tömör és visszafogott mondat hagyta el ajkait: "Nem szimpatikus!" Mikor megemlítettem, hogy ha eltévedünk a nagy hóban, és elfogy az elemózsia, akkor megehetnénk a Kiarát, olyan lesújtó pillantást vetett rám, hogy nem volt mit tenni...

... útvonalat kell módosítani (És egyébként se vagyunk Svájciak! :) ). Ez nem egyszerű több ok miatt is. Mindenképpen az Eurovelo nyomvonalain szeretnénk haladni. A bennem lakozó, mindenféle tenger látványára gyermeki, már-már elmeháborodott mosolyt fakasztó perverzió folyományaként, ahol lehet a partvonal mellet kerekeznénk. (Megjegyzem, így is lesz egy több mint 5900 kilométeres szakasz Norvégiától-Athénig, ahol egy fikarcnyi tenger se található. Komoly elvonási tüneteim lesznek!) Figyelembe kell venni a fent részletezett hideg és sötét fóbiánkat.

A megoldás már körvonalazódik, de még át karom rágni részletesen. Valószínűleg az lesz, hogy az első szakasz a Budapest-Bécs-Brno-Poznan-Berlin-Rostock-Viborg viszonylatra módosul. Így az Eurovelo 6, 9, 2, 7, 10, 3 útvonalán érjük el Dániában Frederikshaven-t, ahonnan átkompozunk Norvégiába és akkor már "csak" 3500 kilométer választ el a híres-neves Nordkapp-tól. Ha jól számoltam, akkor így július elején érjük el az akkor reményeik szerint izzasztó, legalább 10 fokos kánikulában leledző északi csücsköt, majd október vége fele érjük el Athént. Így az ősz egy részét és a telet a mediterrán régióban töltjük.

Ha valakinek bármilyen információja van az említett régióval kapcsolatban, nagyon megköszönnénk, ha megosztaná velünk! Előre is köszi! :) Az elkövetkező napokban még emésztem az információkat és ha megszületett a megoldás mindenképpen megosztom Veletek.

A bejegyzés trackback címe:

https://guku.blog.hu/api/trackback/id/tr963032060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása