Írta: BourBon 2011.06.30. 13:34

Galandférgek, rettegjetek!

 Ma utána néztünk, hogy milyen feltételekkel lehet a Kiarát hurcibálni Európában. Meglepően egyszerű, de ugyanakkor piszkosul bonyolult is. A részletek:

1. Az Európai Unió országaiba az Egyesült Királyság, Írország, Svédország, Norvégia, Finnország és Málta kivételével az alábbi feltételeknek kell megfelelni a mi esetünkben:

  • Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig) 
  • egységes európai állatútlevél kiállítása
  •  Érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően igazolt érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év/ 365 nap).

 

Eddig semmi gond, minden feltételnek megfelelünk. De most jön a fekete leves:

 2. Az Egyesült Királyságba és Írországba történő beutazás feltételei:

  • Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)
  •  egységes európai állatútlevél kiállítása
  • A mikrochipes megjelölést követően elvégzett veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően, az érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év /365 nap), de mindenképpen a 3 hónapos életkor betöltése után!)
  • A mikrochipes megjelölést követő veszettség elleni védőoltás után történő ún. titerérték meghatározás. Amennyiben az állat korábban még nem részesült veszettség elleni védőoltásban, akkor a megfelelő értékű eredmény elérése érdekében célszerű a a vérvételt a veszettség elleni védőoltás beadási dátumától számított 30. napjától elvégezni. Korábban már oltott állat esetében a vérvételt a mikrochipes megjelölést követő oltás utáni bármilyen időpontban el lehet végezni.
  • Megfelelő titerérték eredmény (0,5 NE/ml) esetén, a vérvétel napjától számított 6 hónapos várakozás, majd ennek letelte után lehet utazni.
  • Ismételt beutazás esetén a titer-vizsgálatot nem kell megismételni, ha az újra történő veszettség elleni vakcinázás a vakcina gyártó által megadott lejárati idején belül megtörtént.
  •   A Nagy-Britanniába, ill. Írországba történő belépés időpontjához képest 24 – 48 óra közötti időpontban (óra, perc fontos!) az Unióban széles spektrumú féreghajtó szerként engedélyezett gyógyszerkészítménnyel széles spektrumú féregtelenítő kezelés, és
  • kullancs elleni kezelés szükséges, és ezeket óra/perc pontossággal igazolni kell az állatútlevélben. (Ezt szigorúan ellenőrzik is a belépéskor!)

Tehát meg kell csináltatni egy labor vizsgálatot a veszettség oltást követő 30. naptól és ha annak az eredménye megfelelő, akkor várunk 6 hónapot és mehetünk is. Ezen felül, minden belépésnél igazolni kell a féregtelenítést és a kullancsok elleni védekezést. Tehát a Kutyuló ezen a szakaszon összesen három alkalommal látogat majd állatorvoshoz.

De még nincs vége! :)

3. Svédországba beutazás feltételei

Ez elméletileg nem vonatkozik ránk, mert nem megyünk keresztül Svédországon, de Norvégiára ugyanazok a rendelkezések igazak mint a svédekre. Ezenkívül bármi közbe jöhet, és ha be kell lépnünk Svédországba, nem szeretnénk bajban lenni.

  •  Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)
  • egységes európai állatútlevél kiállítása
  • Érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően az érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év /365 nap), de mindenképpen a 3 hónapos életkor betöltése után!)
  • A veszettség elleni védőoltás beadási dátumától számított 120. naptól vérvétel és a vérminta titer-vizsgálata.
  • Megfelelő eredmény (0,5 NE/ml) esetén azonnal utazhat az állat.
  • Folyamatos, 365 napon belüli veszettség elleni újraoltás esetén az egységes európai állatútlevél folyamatosan érvényes, ebben az esetben nem kell újabb titer-vizsgálatot végeztetni.
  • A Svédországba történő beutazás előtt 3 napon belül (órára, percre ellenőrzik) az Unióban széles spektrumú féreghajtó szerként engedélyezett gyógyszerkészítménnyel féregtelenítő kezelés és
  • kullancs elleni kezelés szükséges, és azok igazolása az állatútlevélben.
  • A Svédországba történő belépéskor mindenképpen azt a folyosót kell választani, ahol vámvizsgálatot végeznek (itt történik a fentiek ellenőrzése).

Tehát ebben az esetben az oltást követő 120. naptól lehet elvégezni a vizsgálatot, és ha jó az érték, azonnal utazhat az eb. Angliában ez pont fordítva van. Ki érti ezt?! 

4. Finnország 

  • A Finnorszába történő utazás esetében eltérés az általános EU-s gyakorlattól, hogy veszettség ellen oltatlan fiatal állatokat nem engednek be az országba, és megkövetelik a beutazás előtti Echinococcus elleni féregtelenítő kezelést is.

Mindez azt jelenti, hogy kétszer megyünk majd állatorvoshoz.

5. Svájc

Na egy igen érdekes országhoz érkeztünk. Épp, hogy érintjük, így megnéztem, hogy ott mi a teendő. 

Minden ugyanúgy van mint az EU többi államában, kivéve, hogy és most idéznék:

"Fontos tudnivaló azonban, hogy Svájcban nem kívánatosak a fül- és farokvágott egyedek, rövid ideig tartó ott tartózkodás (pl. pár napos nyaralás idejére) esetén azonban engedményeket tesznek."

 Hmmm. Értem én az elképzelést, de abban az országban, ahol törvényben megengedett -igen le van írva egy törvényben! - hogy meg lehet enni a kutyákat és macskákat, hát...

5. Szerbia, Montenegró, Macedónia és Bosznia

Elméletileg csak a féregirtást kell igazolni. Elméletileg! Ez még felderítendő terület.

6. Albánia

No erről az országról semmit sem találtam, valószínűleg marad a követség.

 

A Kiara idén április 20-án volt oltva veszettség ellen. Ha minden igaz, akkor ha augusztus végén megcsinálják a titer vizsgálatot, minden országba be tudunk lépni az előírásoknak megfelelve. A biztonság kedvéért valószínűleg kap egy ismétlő oltást mostanában, hogy az értékei biztosan jók legyenek. A féreghajtásokat meg meg kell csinálnunk az út során.

Egy biztos! Minden galandféreg rettegjen Európa szerte! Amerre megyünk, nincs esélyetek! :)

(A szabályok a www.petpassport.hu oldalon találhatók meg részletesen.)

A bejegyzés trackback címe:

https://guku.blog.hu/api/trackback/id/tr903027174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása