Tegnap (vagyis kicsit korábban) úgy döntöttem, hogy külön posztot érdemel Helsinki, mind látnivalók, mind gasztronómia, mind művészet szempontjából, mert ugyan csak képekből, filmekből és mások élményeiből ismerem, de gyönyörűnek találom, így magában fogom vizsgálgatni a kontinens legészakibb fővárosát.

A Balti-tenger partján fekszik, a Finn-öbölben, sok-sok sziget és félsziget teszi változatossá a városképet. Úgy tudom, három kikötő és egy nemzetközi repülőtér található Helsinkiben vagy a közvetlen környékén.

Katedrális, Helsinki

Amit kötelezően látnunk kell: a városházát, a Parlamentet, a Szenátus téri evangélikus katedrálist és az ortodox Uszpenszkij katedrálist, a piacteret, és a Suomenlinna erődöt, a többi csak a ráadás lesz. (:

A városról egyébként azt érdemes tudni, hogy a XVI. században alapította I. Gusztáv svéd király, hogy méltó riválist teremtsen Tallin kereskedővárosának. A kereskedelem mellett stratégiailag is fontos ponttá vált, amikor a svédek és az oroszok, valamint a németek és a balti államok háborúban álltak egymással.

Városkép az öbölből

 1748-ban emiatt kezdték el építeni a Soumenlinna erődöt, és az 1800-as évektől (amikor Finnországot a győztes Oroszországhoz csatolták, mint Független Finn Nagyhercegséget) a térség a látványos fejlődés útjára lépett. A valódi függetlenségüket 1917-ben kapták vissza a finnek, ekkor úgy döntöttek, hogy Helsinki maradjon a fővárosuk.

A város sportélete magáért beszél: évente rendeznek focikupát, maratont, de a legfontosabb az összes közül talán mégis a Finlandia sífutó-verseny. (Tartottak már nyári olimpiát (1940, 1952), atlétikai világbajnokságot (1983, 2005), atlétikai Európa-bajnokságot (1971, 1994), és elmaradhatatlanul jégkorong VB-t is (1974, 1982, 1991, 1997, 2003).

A városban él(t), született, alkotott hírességek: Kimi Räikönnen (F-1 világbajnok), Alvar Aalto építész (1898-1976), Linus Torvalds (a Linux operációs rendszer atyja, tudtátok, hogy a nagypapája költő volt?), és a finn rock apraja-nagyja: a HIM, a Nightwish, a Children of Bodom, a The Rasmus tagjai.

A BANDA

Annyit már kiderítettem, hogy Ville Valo (HIM) egy régi toronyban él Helsinki egyik külső részében, Munkkiniemiben... Sejtitek, hogy mire készülök vetemedni, ha a környéken járok, pedig nem igazán szeretem a lesifotósokat... (: (: (:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://guku.blog.hu/api/trackback/id/tr853170857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása