2011.08.09. 21:58
Mit esznek a dánok?
Miután kellemesen jóllaktam a vacsorámmal, azon kezdtem gondolkodni, hogy vajon más országokban milyen finomságot ehetnek? Mondjuk, például a dánok, mert róluk nem tudok sokat...
Annyit máris megtudtam, hogy tradícionálisan a reggelihez (morgenmad) rozskenyeret fogyasztanak (lekvárral, sajttal, tojással vagy valami egyébbel). A gazdagon, minden földi jóval megpakolt szendvics (Smørrebrød) egyébként nemzeti ételnek számít, de oda tartozik a leggyakrabban vacsorára fogyasztott dán húsgombóc (Frikadeller), vagy éppen a dán sertéssült (Skipperlabskovs) is.
A nap legfontosabb étkezése náluk a vacsora, addigra ér haza a család apraja-nagyja, így este együtt ül a család az asztalhoz. Azt olvastam, hogy általában két fogásos a vacsi: először leves, aztán valamilyen főétel (gyakori alkotóelem a sertéshús és a krumpli) kerül a tányérba. Tenger mellett élő népként sok halat (pl. heringet, lazacot) fogyasztanak. (Meg is lepődnék, ha nem így volna.)
A desszertek közül a Gammeldags æblekage nevűt (vagyis régi idők almasüteményét) kóstolnám meg, ami a leírások szerint édes, reszelt almával kevert tésztakupac, aminek édes, fehér színű öntetet/habot tesznek a tetejére. (Nem is hangzik rosszul, ugye?)
Italfogyasztás terén messze a sör vezet a bor előtt az alkoholfélék között, az alkoholmentesek közül a teát és a kávét említették (hála az égnek) a legnépszerűbbek között.
(Lehet, hogy nem esténként kellene a gasztroposztokat irogatnom, mert ez csak nassolásra csábít...) (:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek