Finnország az utunk harmadik szakaszának első állomása, összességében a nyolcadik általunk érintett ország, a fővárosa Helsinki. Nagyjából fele olyan sokan élnek az Ezer Tó Országában, mint Magyarországon. Az "ezer tó" kicsit álszerényen hangzik, mert cirka 188 ezer tavat és további 180 ezer szigetet lehet összeszámolni, ami nem kevés ugyan, de mégsem ezer. (:

A határt északon, Utsjoki környékén fogjuk átlépni, ami azért elég izgalmas lesz, mert a környéken nagyon gazdag az állatvilág: nem kifejezetten a jávor- vagy rénszarvas csordáktól kell félni, bár ők is tudnak nagyon öklelni, rúgni, harapni, de Lappföldön (mert bizony ott leszünk) jelentős a vadászható medve és farkasállomány is! Sőt, arrafelé a tajgán nagy esélyünk van még arra is, hogy összefussunk akár egy rozsomákkal!

Az első nagyobb település Inari területén a kb. 4000 lakost számláló Ivalo lesz, ami az aranyfolyónak is tartott Ivalo-folyó partján fekszik. Kissé délre található egy repülőtér, ami összeköti a térséget a sokkal sűrűbben lakott déli országrésszel. (Ivalóban található egy régi templom, amit jó volna megnézni.)

Kajaani XIX. században épült temploma

A második (térképeken is jelölt) város az 1651-ben alapított Kajaani, ami már az ország közepén fekszik. (Nyáron átlagosan 10-15 Celsius-fok az átlaghőmérséklet, és télen is ennyi, csak akkor mínuszban, de előfordult már többször is, hogy -30 vagy éppen -45 fokot mutatott a hőmérő egy zimankós, téli hajnalon. Még szerencse, hogy nem akkor tekerünk errefelé.) Amit feltétlenül meg szeretnék nézni itt, az a XVII. századi kastély (illetve a romjai) és az 1897-ben épített templom. A város további érdekessége, hogy 1981 óta van magyar testvérvárosa Nyíregyháza személyében.

A következő nagy állomásunk Kuopio városa, amelyről gyerekkorom óta tudom, hogy Győr az egyik testvérvárosa (anno sokat játszottam a Kuopio Parkban, otthon, Győrben). A finn várost a Kallavesi-tó veszi körül, így kiterjedésének csaknem fele víz. 

Kupio városháza

Ha odaértünk, lefotózzuk a székesegyházat, a városházát és a Puijo tornyot. (Fent a hegyen, a Puijo Arénában rendezik évről évre a Síugró Világkupát.) Azt is olvastam, hogy az ottaniak nagyon jókedvű, tréfás emberek. (:

A főváros előtt még jó volna, ha tennénk egy kanyart Tampere városába (amelynek szintén van magyar testvérvárosa, Miskolc). Helsinki és Tampere között 173 km van, szóval nem vagyok benne biztos, hogy eljutunk oda, de azért jó volna elbicajozni arra, hogy esetleg megnézzük a Sarkanniemi Szórakoztató Parkot (delfináriumuk van!) vagy éppen a magyar származású író és műkritikus, Aladar Valmari házát.

A bejegyzés trackback címe:

https://guku.blog.hu/api/trackback/id/tr33168815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása