Írta: angel8_anita1 2011.08.09. 21:58

Mit esznek a dánok?

 Miután kellemesen jóllaktam a vacsorámmal, azon kezdtem gondolkodni, hogy vajon más országokban milyen finomságot ehetnek? Mondjuk, például a dánok, mert róluk nem tudok sokat...

Annyit máris megtudtam, hogy tradícionálisan a reggelihez (morgenmad) rozskenyeret fogyasztanak (lekvárral, sajttal, tojással vagy valami egyébbel). A gazdagon, minden földi jóval megpakolt szendvics (Smørrebrød) egyébként nemzeti ételnek számít, de oda tartozik a leggyakrabban vacsorára fogyasztott dán húsgombóc (Frikadeller), vagy éppen a dán sertéssült (Skipperlabskovs) is.

A nap legfontosabb étkezése náluk a vacsora, addigra ér haza a család apraja-nagyja, így este együtt ül a család az asztalhoz. Azt olvastam, hogy általában két fogásos a vacsi: először leves, aztán valamilyen főétel (gyakori alkotóelem a sertéshús és a krumpli) kerül a tányérba. Tenger mellett élő népként sok halat (pl. heringet, lazacot) fogyasztanak. (Meg is lepődnék, ha nem így volna.)

A desszertek közül a Gammeldags æblekage nevűt (vagyis régi idők almasüteményét) kóstolnám meg, ami a leírások szerint édes, reszelt almával kevert tésztakupac, aminek édes, fehér színű öntetet/habot tesznek a tetejére. (Nem is hangzik rosszul, ugye?)

Italfogyasztás terén messze a sör vezet a bor előtt az alkoholfélék között, az alkoholmentesek közül a teát és a kávét említették (hála az égnek) a legnépszerűbbek között.

(Lehet, hogy nem esténként kellene a gasztroposztokat irogatnom, mert ez csak nassolásra csábít...) (:

A bejegyzés trackback címe:

https://guku.blog.hu/api/trackback/id/tr33138283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása