Úgy gondoltam, hogy lassan itt az ideje összeszedegetni és egy izgalmas bakancslistába gyűjteni a felfedezésre váró helyeket, épített és természeti látnivalókat. Az első szakasz hazai részének egy külön posztot szeretnék majd szentelni, ezért most csak felsorolásszerűen említem meg őket.

Budapest - Olmütz, 1. szakasz / első rész – bakancslista:

1. Szentendre, Visegrád, Esztergom, Tata, Győr, Mosonmagyaróvár, Rajka

2. Pozsony: (Azt tudtátok, hogy Pozsony neve a régi magyar Poson személynévből származhat, aki a vár első ispánja volt?) Pozsonyi vár a gótikus koronázótemplommal, Szent Márton dóm, Grassalkovics Palota, csak, hogy a legfontosabbakat említsem, szomjoltónak finom sörök, Balázs pedig a sztrapacskát emlegeti, hogy el ne felejtsem. (:

Theseus temploma a Népkertben

3. Bécs látnivalói közül nem tudok kettőt-hármat kiemelni, ugyanis az egész várost látatlanul imádom immár 25 éve. Pont úgy és pont annyira, amennyire Győrt szeretem, bár a szülővárosomat úgy ismerem, mint a tenyeremet. Már az időszámításunk előtti negyedik század környékén is lakták (a kelták voltak!) - szóval az egész város egy élő történelmi és kulturális fellegvár. Bécsről nekem a különböző ízek és hangulatok jutnak az eszembe, például bécsi kapucíner vagy egy séta a Népkertben. (Theseus templomát egyszer látnom kell.)

4. Brno (római nevén Eburodunum) Prága után a második legnépesebb város Csehországban. Nagyon jó volna megnézni Spielberg várát, a régi és az új városházát, a Villa Tugendhatot (ami már majdnem tíz éve a Világörökség része), a Kapucinusok Szent Kereszt Templomáról már szót se ejtsek. (Múmiáik vannak! 153! Látnom kell.) Azt egyébként tudtátok, hogy a középkorban Brno magyar neve Berén volt, amit később a Brünn váltott fel?

Olmütz szökőkútjai

5. Olmütz városában az érseki székesegyházat és a Szent Vencel dómot szeretném felfedezni. Itt is megkoronázták anno Mátyás királyt, és a bazilikában nyugszik III. Vencel cseh és magyar királyunk. (Balázs egyébként Olomucként emlegeti, négyszáz évvel korábban valószínűleg Alamócnak hívta volna, ha pedig egy latinul írt levélben hivatkozna rá, Olomuciumot írna a papirosra.)

 

Folyt. köv. Frederikshavnig!

A képek forrása: WienOlmütz

 

A bejegyzés trackback címe:

https://guku.blog.hu/api/trackback/id/tr223063728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása