Ha az IKEA-ban található kajákat vesszük alapul, akkor megteszi, mert a svéd húsgolyókat például szeretem, hogy a mandulás tortáról már ne is beszéljek... 

Az biztos, hogy az északiak a szokásos csirke-sertés-marha húsháromszögön kívül előszeretettel választanak valamilyen tengeri herkentyűt (hal, rák, kagyló, egyéb), vagy éppen rénszarvast, jávorszarvast ebédre, vacsorára. (Több száz rénszarvas-receptjük van, de kb. tucatnyi elkészítési módot találtam a medvehúsra is! Fasirt, húsgombóc, párolt vagy sütött husi, egyre megy: a tányérban a helye...)

Köretként általában burgonyát esznek, mert a zöldségkínálatuk elmarad a tengeri választéktól. (Mivel északi régióról van szó, hosszú a tél, és rövid a nyár, ami nem kedvez a növénytermesztésnek. A délebbre eső területeken már megterem a gabona, de az áfonya, a szeder, az eper és a málna is.)

A kenyér általában rozsból vagy árpából készül.

Mint a neve is elárulja, a svédasztalos tálalási mód Svédországból származik, a XVIII.-XIX. század idejéből. Eredetileg aquavit buffet-nek hívták, és a vacsorát bevezetendő déutáni órákban, arisztokrata körökben volt divatos. A klasszikus smörgasbord, vagyis svédasztal pácolt heringet, mustáros heringet, marjesillt (fiatal pácolt heringet) tejföllel, pácolt, ecetes balti heringet, marinírozott, nyers balti heringet, tojás sárgáját svéd kaviárral, hering- és céklasalátát, füstölt sós heringet, szeletelt lilahagymát, tejfölt, ecetes hagymát, főtt krumplit, barna kenyeret, fehérkenyeret, vajat és sajtot, esetleg még pácolt, nyers lazacot, garnélát, osztrigát, és majonézes lazacmártást kínál. Ezekhez általában sört vagy vizet fogyasztanak, de a hering néha jobban esik aquavit pálinkával.

Swedish Bear Meat Balls nyammm!

 

 A kíváncsiságomat leginkább a medvehús-golyók keltették fel - vajon milyen lehet az ízük?

A továbbiakban egy angol nyelvű receptet találtok, hogyan lehet elkészíteni majd' másfél kiló medvehúst. Megpróbálom érthetően lefordítani magyar konyhanyelvre, hátha valaki el szeretné készíteni, mert éppen ajándékba kap a szomszédtól egy kiló darált barna medvét, és nem tudja, mit is csináljon belőle vacsorára. :)

 

 

Swedish Bear Meat Balls Au Gratin

3 lbs. ground bear meat
 // 1,3 kg darált medve hús

1/2 cup chopped onion
 // fél csészényi aprított vöröshagyma (kb. 2-3 fej)

1 cup bread crumbs
 // 1 csésze zsemlemorzsa

3 tbsp. milk

 // 3 evőkanál tej

1 cup of grated mozzarella cheese // 1 csésze reszelt mozzarella sajt - díszítésnek

handful of walnuts // egy marék dió - díszítésnek

Mix it up and then make bear balls. Cook in olive oil in a frying pan. Add 4 tbsp. of flour and milk to make gravy and simmer for 1 hour. Grate cheese on top and sprinkle on walnuts. Add salt and pepper to taste. Enjoy with a dry red wine.

A hozzávalókat keverjük össze, a masszából gyúrjunk húsgolyókat, majd egy serpenyőben süssük ki némi olivaolajjal. Adjunk hozzá négy evőkanál lisztet és tejet (tehát készítsünk egy könnyű, világos habarást, vagy mártást), és lassú tűzön főzzük egy órán keresztül.

Ha elkészült, (főtt burgonyával,) reszelt sajttal és diódarabokkal hintve tálaljuk. Sóval és borssal ízesíthetjük. Száraz, vörös bort fogyasszunk mellé! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://guku.blog.hu/api/trackback/id/tr23207221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása